Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Oma moduli

Palvelintenhallinta viikko 7

Tehtävänanto: https://terokarvinen.com/2021/configuration-management-systems-palvelinten-hallinta-ict4tn022-spring-2021/#h7-oma-moduli

Huolimatta aloitus toiveista työskennellä Windowsin kanssa aloitin hommat tutussa Debianissa. Asiat vain toimivat helpommin Linuxilla ja tarvitsin kaiken lisäavun mitä keksin. Tavoitteeni oli silti sama. Luon ”starter pack” moduulin, joka asentaa ja muokkaa muutamaa sovellusta, jotta koneen käytön aloitus olisi sujuvampaa.

Kohdeyleisöni on koneista tietämätön tavis, joka tarvitsee verkkoselaimen, sähköpostin ja jonkin koneen suorituskykyä parantavan sovelluksen. Ajatuksena on, että moduulia käyttävä ei osaa manuaalisesti itse siivota tietokonetta.

Aloitin selaimen asennuksella. Valitsin Firefoxin ja asensin sen ensin käsin. Tarvitsin sitä varten uuden repositoryn. Lisäsin  /etc/apt/sources.list listaan uuden sijainnin. Koska se on Debianin oma, ei tarvitse lisätä luottosuhteita repoon.

Tähän väliin jouduin säätämään omien virtuaalikoneiden kanssa. Aiemmin tekemäni versiot käyttivät molemmat 20GB muistia ja uuden Firefoxin asentaminen vaati 300MB, jota minulla yllättäen ei ollut jäljellä. Nopealla Googlauksella päädyin uuden koneen tekemiseen koneen suuremmalla (30GB) muistilla ja puhtaalla asennuksella.

Latasin Firefoxin unstable varastosta ja lähdin selvittämään miten lisään selaimeen lisäosia etänä. Hyvin pitkän tutkiskelun jälkeen löysin oikean paikan. Firefoxin tiedostoja löytyy muutamasta eri paikasta, mutta minua kiinnosti /usr/share/mozilla/extensions/{ec8030f7-c20a-464f-9b0e-13a3a9e97384}/. Sieltä löytyy koko Firefoxin paikallisen käyttäjäkunnan lisäosat. Latasin adblockin asennustiedoston komennolla wget https://addons.mozilla.org/firefox/downloads/latest/1865/addon-1865-latest.xpi. Purin tiedoston ja kokosin uusiksi. Kaikkein vaikeimmaksi osuudeksi osoittautui Firefoxin add-on ID:n etsiminen. Jotta selain tunnistaa tiedostot  lisäosaksi, minun piti nimetä tiedostoja sisältävä kansio oikealla numerosarjalla. Verkosta löydetyt vinkit ehdottivat etsiä install.rdf tiedostoa ladatun sovelluksen tiedostoista, mutta minä en ainakaan sellaista löytänyt. Onnistuin lopulta löytämään juuri Adblockin ID verkosta https://askubuntu.com/questions/73474/how-to-install-firefox-addon-from-command-line-in-scripts. Nimesin kansion uusiksi ja kopioin sen Firefox tiedostoihin.

Todella pitkän taistelun jälkeen avasin Firefoxin ensimmäistä kertaa ja Adblock odotti heti avaus sivustolla. Oli hienoa päästä viimein eteenpäin.

Seuraavaksi aloitin automatisointi operaation. Pääsin melko pitkälle, kunnes VirtualBoxini räjähti. Ruutu jäi jumiin välkkymään ja uudelleen käynnistäessä sain vain error viestiä ja Debian järjestelmä käynnistyi ilman graaffista käyttistä.

Pääsin katsomaan init.sls tiedostoani, mutta ilman graaffista liittymää on vaikea kokeilla asioita. Huom. olin vielä selvitysvaiheessa, miten kansio kopioidaan oikein Saltilla.

En osaa sanoa ongelman koosta, en viitsinyt edes lähteä tähän taistoon. Luovutin ja aloitin koko setin alusta uuden virtuaalikoneen asennuksella.

Pitkän ajan kuluttua olin samoissa kohdissa uuden koneen kanssa, kuin mihin olin jäänyt, mutta nyt mokasin itse tilanteeni. Firefoxin asentaminen vaati ”unstable” repon asentamisen ja olin vahingossa ladannut väärää tavaraa tästä varastosta. Koneeni meni aivan sekaisin, kun eri python3 versiot taistelivat toisiaan vastaan, enkä kyennyt käyttämään Saltia. Löysin onneksi tähän ratkaisun https://askubuntu.com/questions/363200/e-unable-to-correct-problems-you-have-held-broken-packages. Päädyin käyttämään sudo aptitude install python3 komentoa. Aptitude korjaa tekemiäni virheitä ja yhteensopivuus ongelmia ja pääsinkin jatkamaan tehtävää.

Sain init.sls tiedoston tehtyä

Ja olin kopioinut source.listin ja adblockin asennuskansion oikealla ID numerolla nimettynä saltiin.

Kaikki toimi oikein. Poistin vielä adblockin selaimesta sekä tiedostosijainnista ja ajoin koodin uusiksi. Kaikki toimi kuten piti.

Pidin pienen tauon tähän väliin ja takaisin tullessani tämäkin virtuaalikone hajosi.

Ajan ja motivaation loppuessa avasin vanhan virtuaalikoneen, jossa muisti oli vähissä.

Guest additionsit olivat hajonneet. Koitin päivittää, mutta vaikka vaihdoin uudempaan versioon muutosta ei tapahtunut ja resoluutio pysyi surkeana.

Testasin Firefoxin addoneita valmiiksi asennetussa Firefox ESR (Extended support relase) versiossa. Tein samat askeleet kuin aiemmin ja asennus onnistui.

Rakensin Saltin uusiksi ja lähdin oletuksella liikkeelle, että Firefox ESR on jo asennettuna. Sen hakeminen sudo apt-get install firefox esr asentaa kattavamman version, josta löytyy joitakin lisäosia mukana. Tämä tiedosto oli liian suuri tälle vara-vara-tietokoneelle, joten jätin se pois modulista. Halutessaan sen saa lisäämällä

Firefox esr:

  pkg.installed

Jatkoin tietokoneen tiedostojen siivoja sovellukseen. Niitä tutkittuani päädyin BleachBittiin. Kevyt sovellus, joka toimii Linuxissa ja Windowsissa. Asensin sen sudo apt-get install bleachbit, ajoin sen ja muokkasin asetukset sopiviksi.

Löysin Bleachin asetustiedot /home/krister/.config/bleachbit/bleachbit.ini. Kopioin tiedot salt kansioon ja tein uuden init.sls tiedoston.

MyState kohta tarkoittaa, että sovelluksen puhdistus ajetaan bleachbit.ini tiedoston presetin mukaan, mikäli tuota tiedostoa muutetaan. Koodi ei ole täydellinen, koska se käyttää minun käyttäjänimeä kohde kansion löytääkseen.

Poistin BleachBitin ja ajoin Saltin uusiksi. Sain erroria ja kokeilun jälkeen huomasin, ettei Salt osannut ajaa ”bleachbit -c –preset” käskyä. Tämän ongelman selvittämiseen meni hyvin kauan, kunnes muistin saltin ajavan kaiken automaattisesti sudo käyttäjänä. Sudo bleachbit -c –preset käsky epäonnistui. Ratkaisu oli asentaa root käyttäjälle oma BleachBit  preset.  

Uusi koodi ratkaisi myös käyttäjänimen käytön koodissa. Kävin vielä poistamassa BleachBit asennuksen ja poistin bleachbit.ini tiedoston root käyttäjältä ja ajoin koodin uusiksi.

Operaatio onnistui. Puhdistus käynnistyi, kun Salt muutin preset tiedostoa.

Selasin vielä sähköposti sovelluksen, jonka voisin lisätä ja päädyin Thunderbirdiin. Se on todennäköisesti paras ja Windows tuki teki siitä selvän valinnan.

Lopputulos ei ollut mitä halusin. Työskentelin todella hitaasti enkä löytänyt ratkaisuja mihinkään helposti. Firefoxia olisi ollut mukava muokata lisää, mutta en millään löytänyt sovellusten ID numeroa. Sain kuitenkin jotain kehitettyä ja ajatus tämän kääntämisestä Windowsille olisi vielä mahdollinen, sen jääden kuitenkin nyt tekemättä.

Koodi asentaa Adblockin Firefoxiin, asentaa BleachBit siivous ohjelman, laittaa sille sopivat asetukset ja ajaa siivouksen tiedoston muuttuessa ensimmäisen kerran. Bonuksena asentaa Thunderbird sähköpostisovelluksen.

Lähteet: https://askubuntu.com/questions/73474/how-to-install-firefox-addon-from-command-line-in-scripts

https://support.mozilla.org/en-US/kb/find-and-install-add-ons-add-features-to-firefox

https://support.mozilla.org/bm/questions/1217302

https://www.linuxuprising.com/2019/12/how-to-install-latest-firefox-non-esr.html

https://terokarvinen.com/2021/install-debian-on-virtualbox/

https://addons.mozilla.org/fi/firefox/extensions/?sort=featured

https://stackoverflow.com/questions/58405468/copy-directory-from-salt-minion-to-master-or-minion-to-minion

https://askubuntu.com/questions/363200/e-unable-to-correct-problems-you-have-held-broken-packages

https://serverfault.com/questions/722476/salt-stack-copy-directory-from-salt-master-to-minion

https://askubuntu.com/questions/671798/bleachbit-command-line-to-clean-all-options

https://askubuntu.com/questions/1093765/where-is-the-bleachbit-configuration-file-for-root

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: